• Suomeksi
  • In English
  • På Svenska
  • Etusivu
  • Hoitosuunnitelmat
  • Hyvinvointia riistataloudesta
  • Riistatieto
  • Riistavahingot
  • Riistakonserni
  • Lyhyesti
  • Suomeksi
  • På Svenska

Riistan vuoksi

Suomen riistakeskuksen verkkojulkaisu

  • Etusivu
  • Hoitosuunnitelmat
  • Hyvinvointia riistataloudesta
  • Riistatieto
  • Riistavahingot
  • Riistakonserni
  • Lyhyesti

Riistan vuoksi

Suomen riistakeskuksen verkkojulkaisu

01.12.2017 - Hoitosuunnitelmat

Yhteistyöryhmätoiminta laajenee uusille susireviireille

artikkelikuva

Kuva: Niko Pekonen Vastavalo

artikkelikuva

Suden kannanhoitosuunnitelmaa valmisteltaessa kansalaiset toivat selvästi esiin paikallisten ihmisten tarpeen vaikuttaa susikannan hoitoon omalla alueellaan. Tarpeeseen vastattiin kirjaamalla hoitosuunnitelmaan hanke paikallisesti toimivista yhteistyöryhmistä, jotka koostuvat reviirialueella asuvista ihmisistä.

Suden kannanhoitosuunnitelmassa mainittuja yhteistyöryhmiä on perustettu 21, ja uusille reviirialueille perustetaan lisää ryhmiä tarpeen mukaan. Kuluvan syksyn aikana toimintansa aloittaa kaksi uutta ryhmää Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan rajaseudulla sekä näillä näkymin myös yksi ryhmä Raasepori–Inkoon alueella. Nämä uudet yhteistyöryhmät, samoin kuin jo toiminnassa olevat ryhmät, koostuvat eri sidosryhmätahojen paikallisista edustajista niin elinkeinon, harrastusten kuin suojelun tahoilta.

Yhteistyöryhmät toimivat itsenäisesti, mutta niiden toimintaa koordinoi Suomen riistakeskus. Toukokuusta 2017 alkaen työryhmiä sekä riistakeskusalueita on erikseen tuettu maa- ja metsätalousministeriön hankerahoituksella, jonka myötä työryhmätoimintaa kehittämään on palkattu hankekoordinaattori.

Yhteistyöryhmien keskeisin tehtävä on suunnitella ja toteuttaa paikallisia toimenpiteitä, joilla edistetään rinnakkaiseloa susien kanssa. Työryhmissä on muun muassa tiedotettu ryhmän toiminnasta sekä alueen susitilanteesta. Erinomaisina toimenpiteinä voidaan pitää myös järjestettyjä avoimia yleisötilaisuuksia, joihin on kutsuttu asiantuntijoita kertomaan susista. Työryhmät toimivat tärkeänä linkkinä alueen ihmisten ja hallinnon välillä muun muassa toimittamalla tietoa pihakäynneistä ja susivahingoista viranomaisille sekä avustamalla petoaita-tarpeiden hankkimisessa.

 

Toimintaa kehitetään

Yhteistyöryhmien toimintaa kehitetään siten, että ryhmät voivat työskennellä entistä tavoitteellisemmin ja toteuttaa lisää onnistuneita toimenpiteitä.

Yhteistyöryhmien aloitteesta ryhmien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä lisätään erilaisten tapaamisten ja keskustelufoorumien kautta. Lisäksi työryhmät ovat toivoneet parempia mahdollisuuksia vaikuttaa riistahallintoon ja on ajateltu, että reviiriyhteistyöryhmät voivat jatkossa tehdä esityksiä alueellisille riistaneuvostoille. Työryhmien tiedotusta lisätään julkaisemalla työryhmätoiminnalle oma verkkosivu. Sivulta voi muun muassa kokousmuistioiden kautta seurata työryhmien parhaillaan edistämiä toimenpiteitä. Sivustolta löytyy lisäksi materiaalia sutta ja sen kannanhoitoa koskien. On ehdottoman tärkeää, että työryhmät ovat kansalaisten tavoitettavissa ja tämän vuoksi ryhmien yhteystiedot julkaistaan sivustolla.

Hoitosuunnitelmassa esitettiin yhteistyöryhmien hankeajaksi 2015–2018, mutta toimintaa on luonnollisesti tarkoitus jatkaa hankkeen päätyttyä ja kehittämistoimilla tähdätään pitkäjänteiseen työryhmätoimintaan. Työryhmien vaikuttavuus sekä tunnettuus ovat toiminnan jatkumisen kannalta avainasemassa: sillä varmistetaan, että reviiriyhteistyöryhmien jäsenet kokevat jatkossakin mielekkääksi olla toiminnassa mukana ja käyttää siihen vapaa-aikaansa. Työryhmille kuuluu suuri kiitos heidän vapaaehtoisesta, paikallisten yhteisöjen hyväksi tehdystä työstä.

 

Kannanhoitosuunnitelman toteutus hyvässä vauhdissa

Susikannan päivitetty hoitosuunnitelma vahvistettiin vuonna 2015 ja siinä esitetyistä toimenpiteistä on vajaan kolmen vuoden aikana toteutettu jo noin 60 prosenttia. Toteutuneet toimet liittyvät muun muassa kotieläinvahinkojen ennaltaehkäisyyn, susien DNA-keräykseen sekä susitiedon jakamiseen. Hoitosuunnitelmaan on lisäksi kirjattu yhdeksän erillistä hanketta, joilla pyritään kehittämään susikannan hoitoa. Hankkeet ovat lähteneet hyvin liikkeelle ja ne ovat tuoneet mukanaan tärkeitä edistysaskeleita suden kannanarvioinnin ja -hoidon kehittämiseksi.

Lue lisää hankkeen sivulta

Mari Lyly, suunnittelija Suomen riistakeskus


Aiheesta lisää

SOTKA-pilotti selvittää vieraspetopyynnin tehoreseptiä

04.12.2020 - Hoitosuunnitelmat

minkki, saaristo, SOTKA-hanke, SOTKA-vieraspeto, supikoira, vieraslajit,

artikkelikuva

Sinnikästä työtä kosteikkojen hyväksi

04.12.2020 - Hoitosuunnitelmat

kosteikko, SOTKA-hanke, vesilinnut,

artikkelikuva

Metsäpeuralle valmisteilla uusi hoitosuunnitelma

04.12.2020 - Hoitosuunnitelmat

hoitosuunnitelma, kannanhoito, metsäpeura, MetsäpeuraLIFE,

1 2 3 4 5 6 7
Seuraava

Pääkirjoitus

Pääkirjoitus

Hyvin menee, mutta peiliinkin pitää katsoa

Lyhyesti

artikkelikuva

Uutta oppimismateriaalia sorkkaeläimistä

04.12.2020

artikkelikuva

Vesilintulaskennat lähes tuplaantuneet vuodessa

04.12.2020

artikkelikuva

Parempaa peuratietoa

04.12.2020

artikkelikuva

Haahkan AEWA-hoitosuunnitelma etenee

04.12.2020

artikkelikuva

Vieraspedot tutuksi

04.12.2020

Riistan vuoksi

Riistan vuoksi

Riistan vuoksi on Suomen riistakeskuksen sidosryhmäjulkaisu. Riistan vuoksi kertoo riistaeläinkantojen hoitosuunnitelmien taustoista, suunnitelmien etenemisestä ja tuloksista sekä käsittelee riistapolitiikan ajankohtaisia aiheita.

Tutustu myös

riista.fi
oma.riista.fi
suurpedot.fi
riistainfo.fi
Metsästäjä-lehti

Tilaa tieto uudesta numerosta

Riistan vuoksi on Suomen riistakeskuksen sidosryhmäjulkaisu

Toimitus: 
Mirja Rantala, Suomen riistakeskus
mirja.rantala@riista.fi

Vastaava päätoimittaja Jari Varjo

Logo